BOEKPUBLICATIE ‘DOORS OF LISTENING’

Sinds oktober 2020 maakt Doors of Listening deel uit van de permanente collectie in Het Klankenbos. Deze meerstemmige klankinstallatie werd gemaakt door de families, kinderen en bewoners van het opvangcentrum in de grensgemeente Pelt (BE), samen met de internationale kunstenaar Félix Blume. Nu is er het gelijknamige boek dat dieper ingaat op het verhaal van de bewoners, en reflecteert op hun ervaring tijdens het maken van het kunstwerk.

Het boek is te koop voor 15 euro. Bestel hier je exemplaar. 

Over 'Doors of Listening'

De klankinstallatie Doors of Listening bestaat uit een dozijn deuren, midden in het bos. Als een stilzwijgende massa staan ze te wachten, tot je je oor er tegen legt. Plots komen ze tot leven, met de geluiden van enkele bewoners van het opvangcentrum in Pelt. 

Tijdens een langdurige samenwerking werden de families, kinderen en bewoners begeleid om zich uit te drukken in geluid. De deuren geven hen een letterlijke plek en een stem in het landschap. 

Met dit werk nodigt geluidskunstenaar en field recordist Félix Blume iedere bezoeker uit om te luisteren en kritisch te reflecteren. Via de opgenomen geluiden ontmoet je mensen die ondertussen misschien al lang naar een andere plek zijn verhuisd, en leef je mee met hun persoonlijke ervaringen.

Over het boek

Het boek 'Doors of Listening' vertelt het verhaal van de bewoners van het opvangcentrum. Hoe en waarom kwamen ze naar België? Hoe beleven ze hun verblijf in de grensgemeente Pelt,  waar al hun eigen trajecten, herinneringen en toekomstdromen samenkomen? Het boek leest als een partituur die ons meevoert langs gedichten, interviews en improvisaties, doorheen meertalige sprookjes en zelfverzonnen spelletjes. Soms zijn de verhalen eenvoudig, dan weer complex. Maar elke tekst vormt een persoonlijke bezinning op de ervaringen van het ballingschap en het onderweg zijn. Samen met onderzoeker Christos Carras (executive director van Onassis Stegi) en kunstenaar Félix Blume reflecteren de bewoners over de kracht van samenwerking binnen kunst, en de diepere betekenis daarvan die het kunstwerk zelfs kan overstijgen. 

Een project door: Abeer, Ahmad, Bashir, Dieubéni, Familia Kadicana, Farhad, Getou Kabika Tshingambu, Gerebrhan, Isaac Junior, Manuel, Mila, Najem Alhamoud, Patricia Abigail, Rejoice, Safet, Sali, Sebastián, Yasin Dawoud en Félix Blume. 

Met tekstbijdragen door Christos Carras en Maud Seuntjens. 

Félix Blume (FR) is een internationale geluidskunstenaar en geluidsingenieur. Zijn werk focust op de act van het luisteren zelf en gebruikt geluid als basismateriaal voor composities, video's, acties en installaties. Zijn proces verloopt vaak in samenwerking met lokale gemeenschappen en met de publieke ruimte als context.

Auteur: Félix Blume 
ISBN: 978-94-64332-26-1
Pagina’s: 136 blz.
Publicatiedatum: 31 Aug 2021
Taal: Nederlands en Engels

Het boek is te koop voor 15 euro (exclusief verzendkosten).

Bekijk hier een preview.