SchwungBumm

Marius Buck

2018

SchwungBumm is tegelijk een speeltuig en een muziekinstrument. Het is een uitbreiding van de bestaande touwschommel in de Scoutsrally speeltuin. Instrumentenbouwer Marius Buck voegde een grote, handgemaakte stalen gong toe aan de houten structuur.

De ritmische beweging van de touwschommel brengt een 1 meter grote gong tot klinken, wat resulteert in rijke spectrale harmonieën. Het is niet zozeer de intensiteit maar eerder het ritme van het schommelen dat de beste klank oplevert. Kijk en luister naar kinderen die met dit muzikaal tuig spelen, er valt veel van hen te leren. Of probeer het zelf eens.

Marius Buck (DE) is muzikant en gongsmid. De combinatie van deze twee expertisedomeinen bracht hem bij klankkunst. Hij studeerde jazz drums en improvisatie, en klankkunst bij Andreas Oldörp in HBK Saar.

Deze installatie werd ontwikkeld als resultaat van de Klankenbos residentie met studenten ‘sound art’ van de Hochschule der Bildenden Künste Saar (HBK Saar) onder leiding van Andreas Oldörp. Een tijdelijk prototype werd voorgesteld in de zomer van 2017 voordat deze huidige, permanente versie tot stand kwam. Met de steun van het kunstenplatform C-Takt.