Liglicht

Laura Maes

2015


Liglicht is een publieke zitbank die reageert op licht. Neem plaats op de bank en ervaar hoe de klank verandert. Door een deel van het oppervlak af te dekken, vermindert de intensiteit van het licht en wordt het verloop van de klank beïnvloed. De installatie combineert opnames van voorbijrazend verkeer - dat op deze plek altijd aanwezig is - met synthetische klanken. Naargelang de hoeveelheid licht veranderen de geluidseffecten.

Het geluid wordt overgebracht met behulp van contactluidsprekers die op een roestvast stalen plaat werden gemonteerd. Werk samen met anderen om grotere oppervlakten van de bank te bedekken.

Liglicht werkt volledig op zonne-energie, op bewolkte winterdagen is het mogelijk dat de zonnepanelen onvoldoende stroom opwekken.

Liglicht is een productie van Stichting Logos en kwam tot stand dankzij de steun van Provincie Limburg, gemeente Neerpelt, Sint-Willibrordusscoutsgroep vzw, Izen en Enersys

Laura Maes (BE) doctoreerde over klankkunst aan de Universiteit van Gent en is als maker verbonden aan Stichting Logos. Ze richtte het experimentele label Cling Film op en creëert geluidsinstallaties in binnen- en buitenland.

Praktische informatie

Liglicht werkt enkel tussen 8 en 18 uur.