Gelukzoekers, zo noemen ze ons

Bart van Dongen

2015


Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten circa een miljoen Belgen de grens over naar Nederland. Er ontstonden tussen 1914 en 1918 talloze Belgische vluchtelingendorpen aan Nederlandse zijde. Eén daarvan was het vluchtoord van Uden, in Noord-Brabant. Bart van Dongen maakte een interactieve soundscape geïnspireerd op deze vluchtelingenproblematiek. Zijn soundscape is zowel aan de wielerbaan in Uden te horen als aan de looppiste in Neerpelt. Zo verenigt hij de twee plekken aan beide zijden van de landsgrens in één compositie.

De luisterwandeling maakt deel uit van de Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg) en werd mede mogelijk gemaakt door BesteBuren i.s.m. PNEM Festival (NL). De technisch-artistieke ondersteuning werd verzorgd door Yvan Vander Sanden (Mute).

Bart van Dongen (NL) is componist, musicus en conceptueel kunstenaar. Als directeur van Intro in situ (NL) en initiatiefnemer van diverse projecten is van Dongen steeds op zoek naar nieuwe klanken. Hij sluit niets uit en wijst niets af; ogenschijnlijk tegengestelde krachten weet hij met elkaar te verbinden en aan te moedigen.

Praktische informatie

Download via wifi de gratis app Klankroute Wereldoorlog I (185 MB). Zorg dat de GPS van je toestel op staat en open de app. Wandel vervolgens rondom de looppiste en ervaar hoe je positie het geluid beïnvloedt.

Download Klankroute WOI gratis voor Android in de Google Play Store

Download Klankroute WOI gratis voor iOS in de App Store van Apple

Je kan gratis een tablet met de app ontlenen bij Musica. Dit enkel tijdens de kantooruren van maandag t/m vrijdag tussen 9 en 12 en tussen 13 tot 17 uur. Laatste vertrek om 16 uur. Het aantal tablets is beperkt.

Meer info: 011 610 510 of info@musica.be