GELUKZOEKERS, ZO NOEMEN ZE ONS

Bart van Dongen

2015

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten circa een miljoen Belgen de grens over naar Nederland. Er ontstonden tussen 1914 en 1918 talloze Belgische vluchtelingendorpen aan Nederlandse zijde. Eén daarvan was het vluchtoord van Uden, in Noord-Brabant. Bart van Dongen maakte een interactieve soundscape geïnspireerd op deze vluchtelingenproblematiek. Zijn soundscape was zowel aan de wielerbaan in Uden te horen als aan de looppiste in Pelt. Zo verenigde hij de twee plekken aan beide zijden van de landsgrens in één compositie.

De luisterwandeling maakte deel uit van de Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg) en werd mede mogelijk gemaakt door BesteBuren i.s.m. PNEM Festival (NL). De technisch-artistieke ondersteuning werd verzorgd door Yvan Vander Sanden (Mute).

Bart van Dongen (NL) is componist, musicus en conceptueel kunstenaar. Als directeur van Intro in situ (NL) en initiatiefnemer van diverse projecten is van Dongen steeds op zoek naar nieuwe klanken. Hij sluit niets uit en wijst niets af; ogenschijnlijk tegengestelde krachten weet hij met elkaar te verbinden en aan te moedigen.