CURVICES

Rozalie Hirs (muziek, poëzie, stem) / Cox & Grusenmeyer (ontwerp, animatie)

2013

Curvices was een mobiele applicatie van Rozalie Hirs (muziek, poëzie, stem), Cox & Grusenmeyer (ontwerp, animatie), Yvan vander Sanden (technische realisatie en artistieke ondersteuning) en Machiel Spaan (ruimtelijk ontwerp) voor Het Klankenbos (Pelt).

Curvices begeleide je tijdens een wandeling door Het Klankenbos. Door van plaats te veranderen bepaalde je mee het verloop van de muziek en de poëzie. Met het verkennen van het terrein tastte je klanken en woorden af, maakte je een reis door het bos, om de wereld, in zoveel passen als je wou.

Voor Curvices kroop het design-duo Cox & Grusenmeyer in de huid van lichtontwerpers. Zij verzorgden voor de geluidswandeling van Hirs een bijpassende lichtshow. 

De technische ontwikkeling van Curvices werd mogelijk gemaakt door Yvan vander Sanden, die de geluids- en beeldbestanden koppelde aan GPS-coördinaten.

Voor het ruimtelijk ontwerp deed Hirs een beroep op architect Machiel Spaan. Curvices werd mede mogelijk gemaakt door Wiek Hijmans (elektrische gitaar), Patricio Wang (basgitaar), Martín Ibarburu (drums), Magnus Robb (vogelzangopnames), Carlos Dalla-Fiore (mixing, mastering), Mathijs de Valk (technische assistentie).

In opdracht van Het Klankenbos / Musica. Met financiële ondersteuning van een Stipendium Compositie 2012-13 van het Fonds Podiumkunsten

Rozalie Hirs (°1965, NL) is een hedendaagse componiste en dichteres. Haar poëzie en muziek zijn zowel lyrisch als experimenteel. Het avontuur van de luister- en leeservaring en de verbeelding staan centraal. Haar muziek omvat vocale, orkestrale en elektronische werken. Vaak combineert zij traditionele instrumenten met elektronische klanken. Haar poëzie omvat zowel dichtbundels als digitale poëzie: interactieve gedichten die ontstaan in samenwerking met beeldend kunstenaars en grafisch ontwerpers. Zo ontstaat in samenwerking met Cox & Grusenmeyer 'Zichtboek van gestamelde werken' waarin zes personages op basis van zes gedichten uit de dichtbundel 'Gestamelde werken' (Amsterdam: Querido, 2012) tot leven komen op evenzovele sociale netwerken. Op haar cd 'Pulsars' (Amsterdam: Attcca, 2010) onderzoekt Hirs meertaligheid en de gelijktijdigheid van betekenisstromen in drie elektroakoestische werken op eigen teksten.

Cox & Grusenmeyer (Ines Cox en Lauren Grusenmeyer) is een grafisch ontwerp duo gevestigd te Antwerpen. Hun samenwerking ontstond tijdens hun studies aan Sint Lucas Gent en hield stand terwijl Cox haar master behaalde aan de Werkplaats Typografie in Arnhem en Grusenmeyer aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hun praktijk bestaat uit zowel werk in opdracht als zelf-geïnitieerde projecten waarbij de regie van beeld en taal op verschillende manieren onderzocht wordt. Vanuit de overtuiging dat ontwerp verder gaat dan drukwerk, betrekken zij in hun werk ook geluid, taal, ruimtelijke installaties, videomateriaal, websites en kostuums om zo de inhoud aan een totale identiteit te onderwerpen.

Yvan vander Sanden (°1972, BE) is componist, dirigent, informaticus en softwareontwikkelaar. Hij richtte samen met musicoloog en informaticus Zimcke Van de Staey Mute op, een bedrijf dat zich specialiseert in de technische realisatie en artistieke ondersteuning van interactieve geluidstoepassingen. Onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals mobiele media, robots en het gebruik van allerhande sensoren staat daarbij centraal.