TERUG IN DE TIJD: AUDIO FOREST REPRISE

12/05/2022

Radio Forest ontstond in 2005, als een radio-installatie in Het Klankenbos Pelt (BE). Het kunstenaarsduo Futurefarmers maakte het werk in opdracht van Musica. Tegelijkertijd kregen zij de opdracht om er een publiek programma voor samen te stellen.

Eén van de projecten die hieruit voortvloeiden was Audio Forest – een verzameling bosgeluiden van over heel de wereld, ingezonden door verschillende internationale geluidskunstenaars. Twaalf bestaande óf fictieve plekken werden in Het Klankenbos met elkaar vervlochten tot een alternatief ecosysteem van bosklanken.

In 2022 is het bijna twee decennia geleden dat Futurefarmers de Radio Forest installatie ontwikkelden.Tegenwoordig doet Radio Forest dienst als een ‘klankpaviljoen’ in Het Klankenbos, dat in feite werkt als een grote architecturale luidspreker, waar ook het maandelijkse Radio Forest Sessions programma wordt afgespeeld. Dit jaar brengen Amy en Stijn ter plekke het Audio Forest archief opnieuw tot leven

Dit herontwaken van Audio Forest vormt een sonische reis doorheen tijd en ruimte. De luisteraar komt terecht in verschillende realiteiten van ongeveer twintig jaar geleden. Terwijl het Klankenbos in Pelt tussen de bomen wordt gevuld met hertziaanse golven, overstemt het omringende geluid van snelwegen, luchthavens en elektrische ventilatoren de vertrouwde bosgeluiden. De heruitzending van het Audio Forest-archief is een uitnodiging om bewust te luisteren naar andere ‘bossen’ uit het verleden, en geïnspireerd te raken tot nieuwe denkbeelden rond het bos anno 2022.

Het hele jaar door zal elke maand een andere soundscape uit het Audio Forest-archief te horen zijn via de muren van het Radio Forest paviljoen. De uitzending zal elke derde maandag van de maand veranderen:

16 tot 23 mei: Max Tertinegg (AT)
20 tot 27 juni: Eats Tapes (US)
18 tot 25 juli: Extraordinary Forest / Jeff Ray (US)
22 tot 29 augustus: Albert Ortega (US)
19 tot 26 september: Maksim Shentelev (LT)
17 tot 24 oktober: Matteah Baim (US)
21 tot 28 november: Brian Harnetty (US)
19 tot 26 december: Carlos Gómez (CO)