Soundscape ‘Borduur’ van Joost Van Duppen in Radio Forest

09/01/2020

De soundscape Borduur schildert in 360° het klanklandschap van het Natuurgebied Hageven - De Plateaux. Gelegen vlakbij Klankenbos, vormt dit reusachtige gebied van heide, vennen, bossen en graslanden de grens tussen België en Nederland. Borduur is opgenomen vanuit één punt in een tijdspanne van 6 minuten, op het grenspad tussen de twee landen. De grenzeloze natuur migreert, straaljagers vliegen rakelings langs je oren met op de achtergrond een autosnelweg die de twee landen voor de mens verbindt. De Soundscape werd in oktober 2019 gemaakt tijdens SITE SPECIFICS, de workshop rond field recording en geluidskunst in de publieke ruimte, onder leiding van Felix Blume, in Klankenbos.

Joost Van Duppen is een kunstenaar met een wetenschappelijke achtergrond. 

Field recordings spelen een cruciale rol in zijn creaties en vormen vaak zijn startpunt in theater- en installatiekunst. Ze bieden een toegevoegde dimensie aan muziek, in de relatie tussen het virtuele en het echte. Na het afronden van zijn studie in de biochemie studeerde hij Sound Design aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, waar zijn eerste soundscapes en performances werden geboren. Later was hij betrokken bij compositieworkshops en was hij als muzikant in residentie bij repetities en danslessen met verschillende choreografen. Dit wekte zijn interesse in de relatie tussen geluid en beweging en werd gevolgd door samenwerkingen met internationale dansgezelschappen. Hij slaagde in zijn master Music Design aan de Universiteit van de Kunsten in Utrecht, Nederland en de Theateracademie in Helsinki, Finland. Bij deze laatste vond hij zijn grote liefde voor de natuur en stilte. Hierna begon hij zijn onderzoek naar soundscape-ecologie, een groeiende conserveringstechnologie in de studie van biodiversiteit, klimaatverandering en stedelijke omgeving.

Momenteel woont hij in Brussel en combineert hij zijn werk als muziekcoach en natuurgids in de stedelijke en borealisbossen.