RADIO FOREST SESSIONS - Mo Laudi

18/03/2021

MOVEMENT (MAYIBUYE) - Mo Laudi 
Duur: 15:46 min.

Kom naar Klankenbos voor Radio Forest Sessions. Elke laatste week van de maand kan je luisteren naar nieuw geluidswerk in Radio Forest (infopunt), een resonerend houten paviljoen midden in het bos. Luister van 22 tot 28 maart, naar de immersieve klanken van ‘Movement (Mayinuye)’, een creatie van de Frans/Zuid-Afrikaanse klankkunstenaar Mo Laudi. Co-curator: Christine Eyene.

“Recently, my family rediscovered a grave where my great-grandmother was buried. For years, they had had no access to the location where the grave was. When apartheid laws where implemented, Black people were forcibly removed from their homes, the land was given to White people, the most known situations being District Six and Sophiatown. So was the land where my great- grandmother was buried, the grave became part of the land owned by a White farmer and my family, through generations, had no access.” - Mo Laudi

Op vraag van OORteders Festival 2020 (Klankenbos) boog Mo Laudi zich vanuit zijn Zuid-Afrikaanse roots over de betekenis van de naamgeving van het festival in relatie tot de apartheid en zijn familiegeschiedenis, om zo tot deze compositie te komen, waarmee hij de luisteraar uitnodigt voor gesprek. ‘Oortreders’ betekent in het Afrikaans ‘overtreder’ of ‘trespasser’. Wat is de betekenis van dit begrip in relatie tot de Zuid-Afrikaanse cultuur en de hedendaagse geschiedenis van Apartheid? Wanneer is iemand een overtreder? 
De compositie bekritiseert de kwestie van toegang tot, of uitsluiting van land opgelegd door Apartheid, wat tot vandaag onopgelost bleef. Op basis van familiearchieven, fieldrecording, digitale beats en een originele partituur wordt de auditieve architectuur van reverbs een wandtapijt of quilt met gesyncopeerde voorouderlijke trommels naast stemmen verweven met organische klanken van Zuid-Afrikaanse urban- en savannelandschappen.  Het werk roept de verbinding op tussen Afrikaanse spiritualiteit en natuur en bevraagt hoe we het diepe trauma kunnen helen. Persoonlijke archieven worden ontleed als een galm en verre echo's. Hoe kunnen we het verborgene, het onzichtbare, het spirituele begrijpen? Hoe omarmen we de ontheemden? 

De multidisciplinaire componist en geluidskunstenaar Mo Laudi stelt nieuwe perspectieven voor het veld van geluidskunst en is bekend door zijn belangrijke bijdrage aan de Afro-Electro scene in Londen en Parijs. Mo Laudi experimenteert met geluid als materiaal. Hij creëert klanklandschappen en combineert zang, texturen en ritmes. Zijn werk bevraagt thema's als rassen, mobiliteit, uitwissing en postkoloniale ideologieën en behandelt spiritualiteit, Afrikaanse kennissystemen en afro futurisme als nieuwe vormen voor het begrijpen van de veelzijdigheid van culturen. Aanvankelijk beïnvloed door de kunst van Gerard Sekoto, Ernest Mancoba, Pablo Picasso en Jean-Michel Basquiat, maar ook door de alomtegenwoordigheid van muziek en dans thuis en in de straten van Polokwane, blijft Mo Laudi afgestemd op Zuid-Afrika en Afrika in het algemeen. Dit terwijl hij onderweg talloze verschillende benaderingen en ontmoetingen opneemt om zijn eigen taal te vormen.

Hou onze Facebookpagina in het oog voor het komende programma.