RADIO FOREST SESSIONS

15/04/2021

Er klinkt nieuw geluid in Radio Forest...
Elke laatste week van de maand kan je luisteren naar nieuwe geluiden in het klankkunstwerk Radio Forest. In het midden van het bos, vormt dit houten paviljoen één grote architecturale luidspreker, waar binnenin regelmatig nieuwe creaties zullen weerklinken. Wat deze creaties zijn is volledig open en wordt elke maand opnieuw herbedacht, samen met artiesten, bewoners, residenten en medewerkers in Klankenbos.

Eenmaal per maand worden de soundscapes van Radio Forest Sessions ook uitgezonden via de internationale Movement.Radio, in samenwerking Onassis Foundation in Griekenland. 

Radio Forest Sessions ligt in het verlengde van het klankkunstwerk Radio Forest, dat in 2005 werd bedacht door het duo Franceschini en Schiffeleers. Als één van de eerste installaties van Klankenbos onderging het houten paviljoen sindsdien een hele specifieke transformatie: van radiostudio tot de multifunctionele klankinstallatie van vandaag. In 2009 herbouwde Koen Deprez de installatie tot architerale ruimte door de houten constructie te halveren en glas middenin te plaatsen. Tegelijkertijd werd Radio Forest een instrument voor muzikale interactie in de openbare ruimte. Geluidskunstenaar Johan Vandermaelen werkte aan een geluidssysteem met transducers en basspeakers, waardoor klank via het hout hoorbaar wordt. Hiervoor werden verschillende composities en soundscapes gecureerd, die dagelijks te horen zijn. Vanaf 2016 is Radio Forest ook het Infopunt van Klankenbos en het startpunt voor jaarlijks meer dan 15.000 bezoekers. Al sinds het begin is Radio Forest geen autonome creatie van één kunstenaar, maar een organische samenkomst van ideeën, wijzigingen en toevoegingen waarbij veel kunstenaars en mensen betrokken zijn geweest. Radio Forest Sessions als open format bouwt verder vanuit dit idee. 

Hou onze Facebookpagina in het oog voor het komende programma.