Mo Laudi - Movement (Mayibuye)

24/10/2020

Mo Laudi ontwikkelde speciaal voor OORtreders Festival 2020 een nieuwe geluidscompositie die zich buigt over de betekenis van de naamgeving van het festival in relatie tot apartheid en zijn eigen familiegeschiedenis. 

De multidisciplinaire componist, geluidskunstenaar en producer Mo Laudi engageerde zich in Londen jarenlang in de Afro-electro scene. Op vraag van OORtreders Festival boog hij zich vanuit zijn Zuid-Afrikaanse roots over de naamgeving van het festival, om zo een nieuw geluidswerk te creëren. ‘Oortreders' betekent in het Afrikaans ‘overtreder’ of ‘trespasser’. Hoewel dit woord in de Nederlandse taal eerder wordt gelinkt aan ‘oor’ en ‘horen’, roept het woord in de Afrikaanse cultuur heel andere connotaties op. Wat is de betekenis van dit begrip in relatie tot de Zuid-Afrikaanse cultuur en de hedendaagse geschiedenis van apartheid? Wanneer is iemand een overtreder? Wie heeft de macht om een naam te geven? 

“Recently, my family rediscovered a grave where my great-grandmother was buried. For years, they had had no access to the location where the grave was. When apartheid laws where implemented, Black people were forcibly removed from their homes, the land was given to White people, the most known situations being District Six and Sophiatown. So was the land where my greatgrandmother was buried, the grave became part of the land owned by a White farmer and my family, through generations, had no access.” - Mo Laudi

De compositie bekritiseert de kwestie van toegang tot, of uitsluiting van land opgelegd door apartheid, wat tot vandaag onopgelost bleef, maar het stuk creëert tegelijk ook ruimte voor open conversatie. Op basis van archieven en een originele partituur wordt de auditieve architectuur van reverbs een wandtapijt of quilt met gesyncopeerde voorouderlijke trommels naast stemmen verweven met organische klanken van Zuid-Afrikaanse urban- en savannelandschappen.

Beluister de compositie, Movement, hier.