IMPACT - Nick Steur

18/03/2021

Tijdens je bezoek aan Klankenbos kan je nu ook IMPACT, een van de drie nieuwe kunstwerken, komen ontdekken.

Kunstenaar Nick Steur raakte voor dit werk geïnspireerd door getuige te zijn van een meteoor in de woestijn en begon een onderzoek naar de impact van een inslag. Een appel die ineens uit een boom valt, de meteoor die de dinosauriërs waarschijnlijk deed uitsterven, een pandemie; er zijn gebeurtenissen die niet te voorzien zijn. Met het (letterlijke) loslaten van een enorm gewicht werd de aandacht gericht op dit onvermijdelijk onverwachte, dat ons achterlaat met een indruk. De vraag is welke. 

De steen viel op 23 oktober 2020 van een gigantische hoogte en wordt elke dag steeds meer deel van de plek. 10 jaar lang wordt de steen elke twee weken gefotografeerd om zo de langzame impact in beeld te brengen. Zijn stille aanwezigheid speelt in op de verbeelding als getuige van onze relatie met tijd en natuur. 

Nick Steur (NL) is een kunstenaar die met onbewerkte materialen werkt, waarbij steen zijn favoriete medium is. Hoewel velen hem zien als een beeldend kunstenaar, houdt Steur van het ‘live’ aspect van performance. In plaats van grootse gebaren of symboliek, lijken zijn acties voornamelijk functioneel; staal verbinden, een rotsblok verplaatsen of een druppel water opvangen... Door vaardigheid en intense focus is hij in staat om een ​​innerlijke dialoog opnieuw te verbinden met een externe realiteit. Deze holistische benadering slaagt erin om subtiele veranderingen in tijd en ruimte, en misschien ook bij mensen, te communiceren. 
Sinds hij in 2011 afstudeerde aan het Instituut voor Podiumkunsten in Maastricht is Nick Steur uitgenodigd door tal van musea en internationale kunstenfestivals en heeft hij verschillende prijzen gewonnen. Momenteel verblijft hij in Brussel en wordt hij ondersteund door Stichting SoAP, IN SITU, Workspace Brussels, C-TAKT en het Performing Arts Fund in Nederland.

In samenwerking met C-TAKT en SoAP.