DOORS OF LISTENING - Félix Blume

18/03/2021

Midden in het bos stuit je plots op een collectie deuren…
Kom dichterbij, leg je oor tegen een deur en luister.

Bij de nieuwe installatie Doors of Listening nemen de bewoners van Rode Kruis Opvangcentrum Overpelt je mee in hun verhalen. Luister midden in het bos naar hun stemmen en soundscapes door de deuren. 

De installatie is het resultaat van een samenwerking tussen geluidskunstenaar en field recordist Felix Blume, en de bewoners van het Opvangcentrum in Overpelt. In het najaar van 2020 werden ze in participatief proces met verschillende workshops begeleid om zich uit te drukken door middel van geluid. Doorheen de deuren die werden geschonken door Peltenaren hoor je liederen, herinneringen, verhalen en dromen van mensen op de vlucht. Ze krijgen letterlijk een plek in het landschap en claimen zo hun aanwezigheid en hoorbaarheid. Kunstenaar Félix Blume nodigt met dit werk iedereen uit om te luisteren als middel tot wederzijds begrip en kritisch denken.

Benieuwd naar de kunstenaars achter de deuren? Binnenkort verschijnt er een boek rond Doors of Listening! Als een dertiende deur, die toegang geeft tot de 12 deuren van het kunstwerk bestaat het boek uit o.a. interviews, poëzie, vertalingen van geluidsfragmenten, foto’s en een bijdrage van curator Christos Carras. Pre-order hier alvast jouw exemplaar voor 15 euro.

Een project door: Abeer, Ahmad, Bashir, Dieubéni, Familia Kadicana, Farhad, Getou Kabika Tshingambu, Gerebrhan, Isaac Junior, Manuel, Mila, Najem Alhamoud, Patricia Abigail, Rejoice, Safet, Sali, Sebastián, Yasin Dawoud en Félix Blume.

Félix Blume (FR) is een internationale geluidskunstenaar en geluidsingenieur. Zijn werk focust op het luisteren zelf en gebruikt geluid als basismateriaal voor composities, video's, acties en installaties. Zijn proces is vaak participatief in samenwerking met lokale gemeenschappen en de publieke ruimte als context. 

Doors of Listening is een samenwerking van CC Palethe, C-TAKT, C-TAKT+, Gemeente Pelt, Musica, Impulscentrum voor Muziek, Provinciaal Domein Dommelhof, Provincie Limburg en Rode Kruis Opvangcentrum Overpelt.