Dit was Klankenbos Spring Expo

10/06/2021

Van zaterdag 29 mei tot en met 6 juni 2021 was Het Klankenbos het toneel van Klankenbos Spring Expo, een negendaagse tentoonstelling met vijf geluidskunstwerken van artiesten Amber Meulenijzer, Nika Schmitt, Elsa M’Bala, Anne van de Star en Mo Laudi. Voor de eerste keer in lange tijd konden we daar een feestelijke opening aan koppelen met internationale gasten in openlucht voor een klein live publiek. En of dat goed voelde!

Wat voorafging: Curating Lab

Op dinsdag 25 mei, vijf dagen voor de expo, zakten internationale artiesten Elsa M’Bala, Mo Laudi, Megan-Leigh Heilig en curator Christine Eyene af naar Provinciaal Domein Dommelhof. Samen met zes lokale stemmen ontwikkelden ze er twee klankkunstwerken voor Klankenbos Spring Expo tijdens workshopweek Curating Lab. Naast de ontwikkeling van deze coproducties, boog Christine Eyene zich samen met de deelnemers over de organisatie van de expo-opening, met als opzet hen curatoriële kennis en vaardigheden bij te brengen. Hoe Curating Lab er precies aan toeging, kun je herbeleven op de Instagrampagina @curating.lab én, vanaf het najaar, in een artistieke documentaire over het lab van Megan-Leigh Heilig.

 

Opening event

De maatregelen lieten het toe om de tentoonstelling in openlucht te openen voor een klein publiek tijdens een opening event op zaterdag 29 mei vanaf 14 uur. Na een welkomstwoord luisterde het publiek naar het geluidsstuk van Elsa M’bala. Vervolgens verkenden ze het expo-parcours in kleine, begeleide bubbels. Megan-Leigh Heilig deelde voor de gelegenheid de eerste snippets van haar documentaire. Het slotstuk van de namiddag was een live-performance door Elsa M’Bala aan klankinstallatie Radio Forest, die ook te volgen was via een YouTube livestream. Moe maar tevreden, en met tonnen inspiratie, keerden de artiesten en deelnemers van Curating Lab huiswaarts. De expo daarentegen, was nog maar net geopend.

 

Klankenbos Spring Expo: over identiteit en alledaagse geluiden

Klankenbos Spring Expo raakte de thema’s identiteit en alledaagse geluiden in uiteenlopende realisaties. Door alledaagse voorwerpen in interactie te doen treden met hun nieuwe omgeving, creëerden de artiesten een nieuw klanklandschap. Maud Seuntjens (Musica, Impulscentrum voor Muziek) cureerde de expo.

Voor SAAB SCULPTURE VI: PLACES UNSEEN plaatste Amber Meulenijzer een Saab 900 onder de Musica-kantoren, waar een geluidsstuk uit de twaalf Toa luidsprekers op het autodak resoneerde met de gebouwen rondom. De analoge klanken van kinetische installatie Flux van Nika Schmitt, bevestigd aan de brug over de Dommel, nodigden uit tot een alternatieve perceptie van de rivier haar onvoorspelbare stroomdynamiek. Bling rrring van Anne van de Star kreeg een plaats in klankinstallatie Aandacht. In de stilte van de rietvijver ontstond een klinkende dialoog tussen twee stalen ringen wanneer deze elkaar per toeval raakten. Midden in het bos vond je Mo Laudi’s Lumumbo’s Groove, een metershoge fragiele constructie uit hout en metaal, geïnspireerd door Afrikaanse beeldhouwkunst en de cultuur van Jamaicaanse geluidssystemen, van waaruit een collage aan field recordings en experimentele geluiden opsteeg naar de boomtoppen. Elsa M’Bala creëerde een experimentele radiocompositie, vertrekkend vanuit de persoonlijke geluidservaringen en migratieverhalen van Curating Lab-deelnemers Irandi G.M., Bruna E., Liesbeth L. en Soonie J. Het geluidsstuk weerklonk dagelijks vanuit installatie Radio Forest. 

Een initiatief van Musica, Impulscentrum voor Muziek in samenwerking met C-TAKT, Provinciaal Domein Dommelhof en Gemeente Pelt, in het kader van Sounds Now, mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

Met dank aan alle deelnemers en artiesten: Christine Eyene, Elsa M’Bala, Mo Laudi, Megan-Leigh Heilig, Amber Meulenijzer, Nika Schmitt, Anne van de Star, Irandi Garcia Mora, Bruna Esperi, Liesbeth Lemmens, Jeon Soonie, Geka Kabika Baleng en Isabella Arboleda.