SITE SPECIFICS 2021 - workshop met Mint Park

ma 13 dec 2021 - 09:00 uur tot vr 17 dec 2021 - 18:30 uur
Klankenbos, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt

Een Intensieve 5-daagse workshop met Mint Park rond klankkunst in de publieke ruimte, met het geluid van ‘lucht’ als centraal thema.

Deze winter begeleidt de internationaal bekende klankkunstenaar Mint Park een 5-daagse workshop in Klankenbos. SITE SPECIFICS 2021 legt de focus op lucht en het klanklandschap in relatie tot site specifieke klankcreatie in de omgeving van Klankenbos. In groep ontwikkelen de deelnemers verschillende methodieken en werkwijzen om in te zoomen op de onzichtbare texturen gecreëerd door wind en luchtverschuivingen en tegelijkertijd uit te zoomen op de ruimere klankstructuren in de omgeving, waar mens en natuur naast elkaar bestaan. De deelnemers creëren luisteroefeningen, maken field recordings en bouwen kleine instrumenten om specifieke patronen te onderscheiden of kenmerken in het landschap te ontwaren. Op die manier krijgen ze de kans om de steeds veranderende relatie tussen de verschillende omgevingsgeluiden aan te wenden als een startpunt voor in situ klankcreatie.

Om te komen tot een beter begrip van hoe we het geluid van ‘lucht’ ervaren, worden tijdens de workshop verschillende parameters voor de verwerking van geluidssignalen gebruikt om geluiden, timbres en texturen vast te leggen. Hiertoe worden concepten toegepast als repetitie, filtering, galm en feedback.

Door te spelen met ruimtelijke set-ups op verschillende plekken experimenteren de deelnemers met sound mapping en compositie, en wisselen ze ideeën uit rond het diepere begrip van een ruimte. De workshop werkt toe naar een publieke radiouitzending op vrijdag 17/12 om 17u30 in Klankenbos. 

Over Mint Park

Mint Park (Seoul) is een elektronische muzikant, new media artiest en onderzoeker die momenteel woont en werkt in Den Haag. Door de creatie van klankcomposities, ruimtelijke installaties en audiovisuele performances onderzoekt ze de steeds veranderende existentiële eigenschappen van de hedendaagse binaire ruimte en door machines gekwantificeerde tijd. Mint’s werk verkent de onbepaalde en fluctuerende vormen en structuren die zorgen voor een landschap dat voortdurend transformeert. Ze nodigt ons uit om in contact te treden met en te luisteren naar een bewuste omgeving en de ontregelende fenomenen die ons omringen. Mint Park heeft over heel de wereld gewerkt en opgetreden, op plekken zoals REDCAT (LA), the wulf. (LA), The LAB (Australië), Robot Speak (SF) en 4D SOUND (Berlin).

mintpark.net

Praktische informatie

Deelnemers

De workshops is toegankelijk voor studenten, jonge makers en professionals uit het culturele veld die geïnteresseerd zijn in klank, participatieve methodologieën en artistieke creatie in de publieke ruimte, zoals jong-volwassenen, geluidsartiesten, muzikanten, programmatoren, researchers in de sociale wetenshappen etc. De workshop is toegankelijk voor alle leeftijden en wordt beperkt tot max. 12 deelnemers.

Vereiste ervaring in opname/editing

De deelnemers worden verondersteld om tenminste één ervaring te hebben met geluidsopname, en moeten in staat zijn om te werken met een softwarepakket voor editing van klank of beeld. In sommige gevallen is het mogelijk om zonder editing te werken. De deelnemers wordt gevraagd om hun eigen materiaal voor opname en editing mee te brengen indien mogelijk. Er worden geen laptops voorzien voor editing.

Deelnameprijs

395 euro

Dit bedrag omvat accommodatie van 13 tot 17 december 2021, eten, toegang tot fietsen en een 5-daagse workshop. 

Reisonkosten zijn niet in de prijs inbegrepen.

Accommodatie

Het verblijf is inbegrepen in de workshop. Gedeelde slaapkamers zijn voorzien in Provinciaal Domein Dommelhof. Er zijn in de buurt ook verschillende B&B’s beschikbaar, maar in dat geval wordt de kostprijs gedragen door de deelnemer zelf. Wij kunnen wel het contact leggen met de B&B indien gewenst. De keuze voor een B&B of andere privé verblijfplaats heeft geen invloed op de totaalprijs voor de workshop.

Inschrijven

De inschrijvingen zijn open van 21 september tot 31 oktober. De selectie van deelnemers wordt begin november bekendgemaakt. Betalingen worden uitgevoerd voor 30 november. Uw inschrijving is enkel geldig nadat de betaling is overgemaakt.

Schrijf je hier in

Workshop Tijdschema

Maandag 13 december

  • luisteren/observeren 
  • bespreken lectuur: ‘Poetics of Space’ en ‘Background Noise’
  • deep listening oefeningen en composities

Dinsdag 14 + Woensdag 15 december

  • geluiden maken en verzamelen
  • field recordings maken
  • bouwen van kleine instrumenten met tactiele objecten

Donderdag 16 december

  • compositie, structuren, formats en alle elementen bij elkaar brengen, geluiden schematisch in kaart brengen

Vrijdag 17 december

  • presentatie in groep of individueel, luisteren, en ervaringen en verhalen delen met het publiek

Post-workshop

  • mogelijkheid tot verwerken van het ontwikkelde materiaal voor een radiouitzending voor Radio Forest Sessions
Schrijf je hier in!