Radio Forest Sessions: Rafaele Andrade

Idalina

ma 23 aug 2021 - 09:00 uur tot zo 29 aug 2021 - 18:00 uur
Het Klankenbos, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt

Rafaele Andrade (BR) bouwde met Knurl een hybride, op zonne-energie werkende en reprogrogrammeerbare cello met 16 snaren, waarmee artiesten en publiek in interactie kunnen gaan. Idalina is een berimbau slagtechniek, waarop tijdens de kolonisatieperiode in Brazilië werd gedanst door slaven, om zich voor te bereiden op de ontsnapping aan hun eigenaar. In deze compositie voor Knurl, werkt Rafaele met drie verschillende elementen: Het mes, het Idalina ritme en de kleur en bespeelbaarheid van de berimbau.

Deze compositie maakt deel uit van het album UN-BOW, waar Rafaele Andrade strijkstokken van instrumenten uit de hele wereld samenbrengt rond de praktijk van Knurl.

Rafaele Andrade is een Braziliaanse componiste, performer en pionier op het gebied van hedendaagse en experimentele muziek. Met een achtergrond in dirigeren, compositie, cello, live coding en sonologie, ontwierp ze haar eigen instrument, waarvoor ze componeert en waarmee ze performed in verschillende contexten. Haar ambitie is om het systeem binnen de muziekindustrie opnieuw vorm te geven. Ze promoot in haar praktijk eerlijke muziekdistributie, sociale inclusie en duurzaamheid. Rafaele Andrade cureerde voor UNESCO een project rond Latijns-Amerikaanse vrouwelijke componisten. Ze studeerde af in Sonologie in het Conservatorium van Den Haag (NL, 2020), Composition and Conducting (BR, 2016) en voltooit nu haar ​​master in New Audiences & Innovative Practices. Ze is tevens actief in de componistenvereniging Curitiba (BR), iii (The Instrument Inventors) en Nederland Coding Live.