Radio Forest Sessions: Pak Yan Lau

Bakunawa

ma 26 jul 2021 - 09:00 uur tot zo 01 aug 2021 - 18:00 uur
Het Klankenbos, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt

Kom naar Klankenbos voor Radio Forest Sessions. Elke laatste week van de maand kan je luisteren naar nieuw geluidswerk in Radio Forest (infopunt), een resonerend houten paviljoen midden in het bos. Van 26 juli tot 1 augustus kan je luisteren naar Bakunawa, een creatie van de Brusselse pianiste Pak Yan Lau.

Pak Yan Lau (BE/HK) maakt met Bakunawa meditatieve muziek met gevonden instrumenten en voorwerpen waarvan ze de klanken recycleert. In Bakunawa verkent Lau de mogelijkheden van onconventionele instrumentatie. Geïnspireerd op Aziatische rituele muziek, minimal music en ambient, creëert ze een eigen klankwereld: een persoonlijk ritueel waarin elke luisteraar mag verdwalen en verdwijnen. 

Bakunawa is Lau's tweede soloproject na Book of Toy en is geschreven voor pendules, metalen buizen en harp. De focus ligt op de pendules; de metalen staven uit de klok van haar grootmoeder, die ze gebruikt omwille van hun rijke boventonen. Bakunawa is een slangachtige draak uit de Filippijnen, die de maan opeet. Om deze te verjagen, spelen mensen luid op potten en pannen. Om haar in slaap te sussen spelen ze harmonieus op hun inheemse instrumenten.

Je kan Bakunawa nog zien op 7 oktober 2021 in MIRY Concertzaal te Gent (in samenwerking met Vooruit) en op 11 december 2021 tijdens Zindering Festival in kunstencentrum nona te Mechelen.

Pak Yan Lau is geboren in België maar heeft Chinese roots. Ze volgde een klassieke opleiding in piano aan het Conservatorium Antwerpen, in ESMAE Portugal en jazzworkshops in België en Italië met o.a. Christoph Erbstosser, Mark Levine, Stefano Battaglia, Franco d’Andrea, etc. Ze componeerde voor theater- en dansproducties, Chinees schaduwtheater, documentaires en video-installaties. Vandaag legt ze zich vooral toe op improvisatie en muziek in verhouding tot klank. Ze heeft een bijzondere voorliefde voor voorwerpen, zoals speelgoedpiano’s. Het buitengewone in het gewone vinden en het creëren van kleine geluids-mozaïeken terwijl ze het spectrum van mogelijkheden verkent, is de beste manier om haar weg te omschrijven.

Compositie: Pak Yan Lau | Gongstaven, toypianos: Giovanni Di Domenico | Gongstaven, toy pianos, tom : João Lobo | Gonstaven, toy pianos, bassdrum: Mathieu Calleja | Harp: Vera Cavallin | Sound: Christophe Albertijn.