Radio Forest Sessions: Hans Roels & Ruben Orio Martinez

Street Sonatas

ma 27 sep 2021 - 09:00 uur tot zo 03 okt 2021 - 18:00 uur
Het Klankenbos, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt

Hans Roels en Ruben Orio bespelen straatobjecten en vormen zitbanken of bruggen om tot elektronische instrumenten. Met aandacht voor het sensuele, voegen ze lagen toe aan het materiële (historische) landschap. Deze zomer gingen ze in de Gentse haven aan de slag met metalen omheiningen, hekken en een verlichtingspaal. Met contactmicrofoons, laptops en slagwerkstokken verkennen ze de akoestische eigenschappen van deze objecten, aangevuld met digitale klankbewerking: met één hand op de hekken en de andere op de laptop of controller. 

Deze Radio Forest Sessions is opgebouwd als een radio-uitzending met stemopnames, interviews en live-opnames van de Straat Sonates. 

Hans Roels (°1971) studeerde vanaf 1989 piano bij de hedendaagse muziekspecialist Claude Coppens aan het conservatorium van Gent (B). Hij is gefascineerd door muziekuitvoeringen op locaties buiten de concertzaal of expositieruimte. Hij onderzoekt interactievormen om de concertomgeving (bewoners, voorbijgangers, dieren, planten, etc.) via klank en muziek te integreren in de performance. Hans Roels maakte creaties voor diverse bezettingen en media: akoestische ensembles, kamermuziekwerken met live electronics, werken voor computergestuurde piano met pianist of zelfgebouwde klankobjecten.Hij componeerde in opdracht van o.a. Champ d'Action, Stichting Logos, muziektheater Walpurgis, Spectra ensemble, Zwerm, Spiegel Quartet en November Music. Zijn composities waren te horen in concertzalen en musea als Issue Room Project (New York), Cafe Oto (London), Musikhochschule (Keulen), deSingel Kunstencentrum, Pierement Museum (Utrecht) en meer. 

Rubén Orio is een in Brussel residerende percussionist. Zijn werk valt te plaatsen onder de brede noemer ‘hedendaagse muziek’. Orio volgde opleidingen aan Barcelona ESMUC (Escola Superior de Musica de Catalunya), CODARTS (Arts school of Rotterdam) en HOGENT (Gent University). Hij heeft gespeeld op plekken en festivals als Biennale di Venezia, MaerzMusik Berlin, Opéra de Paris, Festival van Vlaanderen Kortrijk, SPOR festival in Aarhus, OSTRAVA Days, en MIXTUR festival in Barcelona. Ruben is medeoprichter van de groep FRAMES percussion in Barcelona, vormt de helft van het duo TheThirdGuy, en speelt regelmatig met het ICTUS Ensemble in Brussel. Vanuit een interesse in multidisciplinaire vormen werkt hij ondermeer samen met de fotograaf en schilder Lore Stessel, choreograaf Vera Tussing en geluidskunstenaars Hans Roels en Stefaan Quix. Als docent werd hij uitgenodigd voor percussieworkshops bij PARTS en de dansschool van ROSAS.

Met dank aan Ateljeevzw, VDAB, CEPG en North Sea Port.