Klankenbos Residentie - Nick Steur

do 08 okt 2020 - 12:00 uur tot zo 25 okt 2020 - 12:00 uur

Nick Steur maakt tijdens zijn residentie in de context van OORtreders Festival een nieuw werk en laat zich daarvoor inspireren door een meteorietinslag in de woestijn. Zowel de voorbereiding van de val, het vallen zelf als de blijvende afdruk zijn deel van het kunstwerk, dat daarna een permanent werk wordt in de publieke ruimte. Als openingsperformance van het festival op 23.10 om 19:00 uur zal een steen van 3 ton van 30 meter hoog vallen. Voel de spanning opbouwen en beleef dit unieke momentum samen met anderen.

He understands something that many around him can no longer see. He inspires, explains with two hands what this world is all about. He redefines the concepts: balance, feeling, aesthetics, silence, solidarity, harmony.” (Stijn Dierckx, De Morgen)

Nick Steur (NL) is een kunstenaar die met onbewerkte materialen werkt, waarbij steen zijn favoriete medium is. Hoewel velen hem zien als een beeldend kunstenaar, houdt Steur van het ‘live’ aspect van performance: “I think it’s important that spectators become aware of the present, and their own presence in it.” 

In plaats van grootse gebaren of symboliek, lijken zijn acties voornamelijk functioneel; staal verbinden, een rotsblok verplaatsen of een druppel water opvangen... Door vaardigheid en intense focus is hij in staat om een ​​innerlijke dialoog opnieuw te verbinden met een externe realiteit. Deze holistische benadering slaagt erin om subtiele veranderingen in tijd en ruimte, en misschien ook bij mensen, te communiceren.

This is Rothko to me, so comforting, so beautiful, so purified.” (David Van Reybrouck)

Sinds hij in 2011 afstudeerde aan het Instituut voor Podiumkunsten in Maastricht is Nick Steur uitgenodigd door tal van musea en internationale kunstenfestivals en heeft hij verschillende prijzen gewonnen. Momenteel verblijft hij in Brussel en wordt hij ondersteund door Stichting SoAP, IN SITU, Workspace Brussels, C-TAKT en het Performing Arts Fund in Nederland