Klankenbos Residentie - Bells lab

ma 31 aug 2020 - 12:00 uur tot ma 07 sep 2020 - 12:00 uur

De voorbije jaren werkte stadsbeiaardier Jan Veheyen aan een mobiele beiaard, die hij voor het eerst laat klinken aan het publiek tijdens OORtreders Festival. Op zondag 25 oktober geeft Bells Lab een onvergetelijk concert om 07.15 uur ‘s ochtends, aan het natuurgebied Hageven. Bij het opgaan van de zon speelt stadsbeiaardier Jan Verheyen een meditatief concert op mobiele beiaard, waarbij de klokken worden ingezet als klankschalen. Hierbij wordt hij begeleidt op contrabas en toetsen door Martijn Vanbuel. Word rustig wakker op de vibraties van klokken, terwijl de natuur beetje bij beetje ontwaakt. Aansluitend op het concert vindt er een ontbijt plaats met lekker warme Indische Chai-thee door Ayu Compagnie om op te warmen in Bezoekerscentrum Hageven, te Pelt.  

Jan Verheyen (BE) is stadsbeiaardier van Hasselt en Pelt en bezieler van Bells Lab, een laboratorium voor klokkenmuziek. Bells Lab richt zich tot verschillende publieksgroepen, speelt muziek in diverse genres en is in diverse domeinen actief: van theater en dans over educatie tot totaalspektakel. Samen met de Italiaanse klokkengieterij Allanconi ontwikkelde hij de toerbeiaard: een mobiele beiaard, voor zowel binnen als buiten. Sinds 2004 creëerde Jan verschillende samenspelconcerten waaronder Bell-Canto, Drum and Bells en Guitarillon. In 2014 bracht hij samen met DJ Courtasock Carillon Jam, een hedendaagse mix van turntable/scratch en beiaard. In 2017 maakte hij met Christmas in the air een concerttournee tijdens de kerstperiode samen met jazzzangeres Kim Versteynen.

Jan ontwikkelde ook crossovers. Zo bracht hij samen met dansgroep Imago Tijl Symbiose, een choreografie op beiaardmuziek. Ook op theatervlak is Jan actief met o.a. Rocky het Klokkie, een kindertheatervoorstelling met bellen, klokken en beiaarden. In 2016 ontwikkelde hij Klankspiegelingen, een totaalspektakel met koor, orkest, orgel, beiaard en dans. Hij doet ook educatieve projecten voor scholen en geeft workshops met bellen en klokken. Jan volgde zijn opleiding aan de Mechelse beiaardschool, het Nederlands Carilloninstituut in Dordrecht en behaalde vorig jaar een diploma master in de muziek (instrument beiaard) aan Luca Arts in Leuven. Voorts is hij een veelgevraagd concertant in binnen- en buitenland.

Bassist, componist en producer Martijn Vanbuel (BE) studeerde jazz aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Paul Berner en Philippe Aerts en zette zijn studies verder aan het prestigieuze Conservatoire Supérieur de Music et de Danse de Paris, met Riccardo Del Fra. Na een verblijf in Shanghai, China, verbleef Martijn van 2006 tot 2014 in Taipei, Taiwan waar hij uitgroeide tot een van de meest invloedrijke en meest gevraagde muzikanten van het eiland. Hij speelde o.m. met de erg succesvolle Chinese muziek fusion groep Sizhukong, met concerten in meer dan 20 landen. Tevens creëerde hij zijn eigen groep Orbit Folks, waarmee hij experimenteert met jazz, folk en etnische music. Zij brachten 3 albums uit, waarvan er één twee Golden Melody Awards wint, de meest prestigieuze muziek award in Taiwan. Als sessiemuzikant, producer en arrangeur werd hij regelmatig ingeschakeld, in stijlen reikende van pop, tot folk, jazz, impro tot wereldmuziek. In Taiwan was hij ook lecturer aan de National Tainan University of the Arts. Daarnaast heeft Martijn een indrukwekkend CV van nationale en internationale muzikanten waarmee hij gewerkt heeft, met o.a. Ari Hoenig, Tony Lakatos, James Carter, Joel Holmes, etc. Martijn is vast lid van o.a. Tim Finoulst Trio, Jos Moons Little Big Band, Thomas De Cock Light Travellers, Amber Haddad Trio, etc.

Hij wordt regelmatig gevraagd als componist en arrangeur en je ziet hem ook verschijnen op piano, basgitaar of accordeon.