Opening event: Klankenbos Spring Expo

Christine Eyene - Elsa M´Bala - Mo Laudi - Megan Leigh Heilig en deelnemers Curating Lab

za 29 mei 2021 - 14:00 uur tot 17:00 uur
Het Klankenbos, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt

De curatoren en artiesten van Curating Lab openen Klankenbos Spring Expo tijdens een intieme namiddag in openlucht met live performances en luistersessies. 

De opening van Klankenbos Spring Expo wordt verzorgd door de deelnemers en gezichten van Curating Lab, en vormt tegelijkertijd het grote slotmoment van hun vijfdaagse workshopweek. Verwacht je aan intieme luistersessies midden in het bos door onder meer Mo Laudi (FR/ZA), en een geluidsperformance door kunstenaar Elsa M’Bala (CM/DE). Met nieuw materiaal uit Curating Lab, eigen opnames en archiefmateriaal verbonden aan de Afrikaanse en Kameroense geschiedenis, ontstaat een levend archief door middel van geluid. Filmmaker en artiest Megan Leigh Heilig (DE/ZA) legt Curating Lab vast op beeld en deelt de eerste audiovisuele impressies van haar documentaire. De namiddag start om 14.00 uur aan klankkunstwerk Radio Forest met een introductie door Christine Eyene (UK/CM) en enkele deelnemers van het project.

Op Curating Lab, van dinsdag 25 mei 2021 tot en met zaterdag 29 mei 2021, werken internationaal curator Christine Eyene en geluidskunstenaars Elsa M´Bala en Mo Laudi samen met personen uit diverse gemeenschappen aan twee nieuwe klankkunstwerken tijdens een intensieve workshopreeks in Provinciaal Domein Dommelhof. Hoe de werken er vorm zullen krijgen, is nog onvoorspelbaar. Wat wel vaststaat, is dat ze tot stand zullen komen vanuit persoonlijke geluidservaringen van de deelnemers, geïnspireerd door de groeiende bewustwording van thuisgeluiden in periodes van lockdown. Tijdens de workshopweek, onderzoeken zij het begrip van natuurlijke en artificiële grenzen in relatie tot migratie en identiteitsvorming. Via field recordings, samples uit persoonlijke archieven en alledaagse voorwerpen, tasten ze af hoe geluidservaringen in nieuwe regio’s bijdragen aan de vorming van nieuwe identiteiten en hoe, omgekeerd, nieuwe identiteiten klanklandschappen transformeren. Het resultaat hiervan maakt Curating Lab kenbaar aan de hand van auditieve creaties, maar ook door vergeten of stille stemmen zichtbaar te maken. 

Breng na het opening event ook een bezoek aan de overige werken uit de Klankenbos Spring Expo, van artiesten Amber Meulenijzer, Anne van der Star en Nika Schmitt. Deze zijn vanaf dan nog een week gratis te bezichtigen in Klankenbos.

Een initiatief van Musica, Impulscentrum voor Muziek in samenwerking met C-TAKT, Provinciaal Domein Dommelhof en Gemeente Pelt, in het kader van Sounds Now, mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 29 mei 2021 van 14.00 uur tot 17.00 uur

De Klankenbos Spring Expo is open tot 18.00 uur.

Locatie: Klankenbos, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt

Toegangsprijs: 7 euro

We respecteren de geldende coronamaatregelen. Plaatsen voor dit event zijn daarom beperkt tot 40 personen. Kan jij er niet live bij zijn? Volg dan de online streaming van Elsa M’Bala haar performance via het Facebook event.

Bestel tickets