Bezoek 3 nieuwe installaties in Klankenbos

10/01/2019

Sinds 2018 telt Klankenbos 3 nieuwe klankkunstwerken. 

In maart  kwamen geluidskunstenaars Marius Buck en Philipp Hawlitschek (DE) op residentie in Klankenbos Neerpelt om te werken aan twee nieuwe installaties. Hun klankkunstwerken werden geselecteerd voor de permanente collectie na de zomerexpo 'Pfeifen in Wald', o.l.v. Andreas Oldörp.

Op één van de meest poëtische plekken, het rietvijvertje, laat Philipp Hawlitschek planten mechanisch heen en weer bewegen.Een subtiele interventie die de bezoeker vraagt om ‘Aandacht’: de Duitse variant van aandacht, betekent concentratie, betrokkenheid of toewijding.

SchwungBumm bevindt zich in de Scoutsrally speeltuin en is tegelijk een speeltuig en een muziekinstrument. Instrumentenbouwer Marius Buck voegde een grote, handgemaakte stalen gong toe aan de touwschommel. Wie zich aan het schommelen waagt, creëert prachtige harmonieën. 

Tijdens de opening van de vernieuwde landbouwfietsroute in september werd het derde  klankkunstwerk ingehuldigd: 'Xylibraphon, Multiplayer Mallet Percussion Instrument' van Volker Staub.

Dit reusachtige instrument is gemaakt voor meerdere spelers in openlucht en bevat elementen van een xylofoon (hout), een lithofoon (steen) en een vibrafoon (metaal). Gefascineerd door het lokale verleden, verzamelde de kunstenaar oude objecten die hij kreeg van landbouwers uit de streek. Neem de percussiestokken vast en creëer een omgeving vol ritme en geluid. Xylibraphon bevindt zich in de Tussenstraat 4-6, op 30 minuten wandelen en 7 minuten fietsen van Klankenbos.